ANALÝZA: Neuznaný gól Vladislava Richtera

Svitavský klub se od loňského incidentu v utkání s Litvínovem, po kterém inkasoval pokutu 10 000 Kč a půlroční podmíněné uzavření hřiště, snaží pracovat se vztahy fanoušků a rozhodčích. První velký svár této sezóny přišel v utkání se Znojmem, kdy nebyl uznán gól kapitána Vladislava Richtera na 6:4. Pojďme se i díky kvalitnímu záznamu na situaci podívat blíže.

Necelou půlminutu po gólu Aleše Königa na 5:4 přišlo místo radosti z dvougólového vedení drama. Gól Vladislava Richtera nebyl uznán a v následujících vteřinách byl po zákroku v rohu hřiště vyloučen Aleš König za hrubost. Důsledky v tu chvíli zažehly oprávněné vášně. Znojmo v přesilovce vyrovnalo na 5:5, ale Svitavy nakonec přece jen dokázaly v závěru vítězství urvat na svou stranu.

Vymožeností, jakou je branková kamera a videorozhodčí, florbal nikde na světě zatím nedisponuje a ještě zřejmě dlouho disponovat nebude. Čeští sportovní fanoušci zvyklí na tento vysoký standard z ledního hokeje tak těžce skousávají podobné křivdy. Však i ve fotbale trvalo zavedení tohoto prvku velmi dlouho a je navíc používán pouze ve vrcholných zápasech.

Nyní ale zpět k situaci. Dle záznamu míček za brankovou čárou viděli zřejmě tři znojemští hráči s brankářem a Aleš König s Vladislavem Dosedělem. Stejně tak řada fanoušků v hale, kteří svou nevoli dali samozřejmě najevo. Proč ale gól neviděl rozhodčí Lukáš Mikula? Jednoduše: v klíčovém okamžiku mezi ním a míčkem mu dle záznamu ve výhledu proběhl Aleš König. Pravidla a zvyklosti mluví v takové situaci jasně – pokud si rozhodčí nemůže být jist, zda-li gól padl, musí rozpažit.

Na zpomalený záznam celé situace se můžete podívat ZDE.

Ze záznamu je patrné, že se střela Vladislava Richtera zadrhla ve výstroji Martina Beneše a míček pak s minimální rychlostí doskočil za brankovou čáru. Zde se sešly hned dva klíčové okamžiky: Aleš König přebíhá v zorném poli rozhodčího a míček se odráží od spodního lemu záchytné síťky ven z branky. Třetí klíčový okamžik přichází vzápětí – brankář Beneš pohotově do míčku plácne rukou a tím ho definitivně odklízí z prostoru brankoviště. Rozhodčí Lukáš Mikula rozpažuje.

Jak dlouho měl rozhodčí na vyhodnocení této situace? Od okamžiku vypálení po rozpažení rozhodčího uběhlo přesně 1,92 vteřiny, z toho míček byl celým objemem za brankovou čárou maximálně zhruba čtyři desetiny vteřiny.

Závěrem tedy je, že gól ze střely Vladislava Richtera 100% padl, ale vzhledem k výše uvedeným faktorům rozhodně nelze rozhodčího Lukáše Mikulu obvinit z trestuhodné nepozornosti či dokonce úmyslu. Naštěstí si FbK s nepříjemnou situací poradilo nejlepším možným způsobem a namísto rezignace a řešení křivdy přidalo další dva góly.

Komentujte